TURKIJETIPS
www.turkijetips.nl

Eetgewoonten

 

 

Lucullus was de grootste lekkerbek van de klassieke mythologie. Niet voor niets vertoefde hij lange tijd in Anatolië, dat tegenwoordig Turkije heet. De Turken staan bekend om een gevarieerde en uitgebreide keuken. Niet alleen lekker, maar ook gezond. Er wordt veel gebruik gemaakt van groente en fruit, vis en vlees en melkprodukten. Vlees wordt eerder gegrild dan in boter gebakken, sauzen zijn een zeldzaamheid. Het ontbijt is zeer divers: kaas, warme melk of thee, honing, olijfen, tomaten, komkommers of eiergerechten, er wordt ook wel Turkse soep geserveerd: çorba.´s Middags en s´avonds eten de Turken groentegerechten, vis of vlees, zoals de bekende kebab, die er in honderd verschillende recepten is. Om te watertanden is ook imam bayildi, een lekkere maaltijd van een gehalveerde aubergine, gevuld met gehakt, kruiden en groenten, die koud geserveerd wordt. Het gerecht kan vertaald worden met ´imam is flauwgevallen´ , want hij vond het gerecht zo lekker dat hij van zijn stokje ging. Nagerechten bestaan uit fruit en zoete desserts. Baklava, ook in Griekenland populair, is een in honing gedrenkte bladerdeegkoek, gevuld met noten. Een maaltijd wordt beëindigd met koffie of thee. Om de ober of kok te bedanken zeg je: afiyet olsun, oftewel, dat het u moge bekomen.

 


Baklava


Turkse koffie

Koffie komt oorspronkelijk uit Jemen, zo rond de vijftiende eeuw, maar raakte door de Osmaanse veroveringen via Syrië en Egypte ook in Turkije in zwang. De eerste koffiehuizen werden rond 1550 in Istanbul geopend, in de regeringsperiode van sultan Süleyman I. De koffiehuizen werden al snel ´scholen van kennis´ genoemd, omdat er veel intelectuelen kwamen. Tot groot ongenoegen van de islamitische geestelijken, die de koffiehuizen als broeinesten van politieke en staatsondermijnende activiteiten bestempelden, bovendien nam het moskeebezoek drastisch af. De doktoren van die tijd meenden dat koffie schadelijk voor de gezondheid was.Het kon de hersenen blijvend schade veroorzaken, het zou ook de kracht van de man verminderen. Voor sultan Murad IV waren dat redenen om een algeheel koffieverbod uit te vaardigen. Het kon niet voorkomen dat koffie in latere eeuwen langzaam maar zeker tot alle lagen van de bevolking doordrong. Hedendaags drinken de Turken echter nauwelijks koffie, ze nippen liever aan een glaasje thee, de nationale drank van Turkije.