Het oude Aspendos aquaduct

Als liefhebber van geschiedenis en architectuur kan ik met volle overtuiging zeggen dat het oude Aspendos aquaduct in Turkije een van de meest indrukwekkende en fascinerende bouwwerken is die ik ooit heb gezien. Gelegen in de provincie Antalya, niet ver van de bekende badplaats Side, is dit aquaduct een ware parel uit de oudheid die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Turkije.

De geschiedenis van het Aspendos aquaduct

Het Aspendos aquaduct, ook wel bekend als de Eurymedon-brug, werd gebouwd in de 2e eeuw na Christus tijdens de Romeinse periode. Het aquaduct diende om water te transporteren vanuit de bergen naar de oude stad Aspendos, die destijds een belangrijke stad was in de regio. Het aquaduct had een lengte van maar liefst 15 kilometer en was een technisch hoogstandje voor die tijd.

De bouw van het aquaduct werd mogelijk gemaakt door het gebruik van boogconstructies, die het water over grote afstanden konden dragen. De Romeinen stonden bekend om hun geavanceerde bouwtechnieken en het Aspendos aquaduct is daar een perfect voorbeeld van.

Indrukwekkende architectuur

Wat het Aspendos aquaduct zo bijzonder maakt, is niet alleen de geschiedenis erachter, maar ook de indrukwekkende architectuur. De boogconstructies zijn nog steeds goed bewaard gebleven en vormen een imposant gezicht in het landschap. Het is bijna onvoorstelbaar dat dit bouwwerk meer dan 1800 jaar geleden is gebouwd en nog steeds zo goed intact is gebleven.

Tijdens mijn bezoek aan het Aspendos aquaduct was ik echt onder de indruk van de grootsheid en de precisie van de bouw. Het is moeilijk voor te stellen hoe de Romeinen erin slaagden om zo’n complex bouwwerk te realiseren zonder de moderne technologieën die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben.

Een wandeling langs het aquaduct

Als je het Aspendos aquaduct bezoekt, raad ik je zeker aan om een wandeling te maken langs de boogconstructies. Het is een unieke ervaring om zo dicht bij dit historische bouwwerk te kunnen komen en de details van de architectuur van dichtbij te kunnen bewonderen.

Tijdens mijn wandeling langs het aquaduct kon ik niet anders dan me verwonderen over de vakmanschap van de Romeinse bouwers. De perfecte boogconstructies, de stevige stenen en de symmetrie van het geheel zijn echt adembenemend. Het voelde alsof ik even terug in de tijd was gestapt en de grootsheid van het Romeinse Rijk kon ervaren.

Praktische informatie

Als je het Aspendos aquaduct wilt bezoeken, zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Het aquaduct ligt op ongeveer 10 kilometer van de stad Serik en is goed bereikbaar met de auto. Er is een parkeerplaats in de buurt waar je je auto kunt achterlaten en vanaf daar kun je te voet verder naar het aquaduct.

De entree voor het Aspendos aquaduct is zeer betaalbaar en het is zeker de moeite waard om een paar uur door te brengen en het bouwwerk te verkennen. Vergeet niet om voldoende water en zonnebrandcrème mee te nemen, want het kan erg warm worden in de Turkse zon.

Al met al kan ik het Aspendos aquaduct van harte aanbevelen aan iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur en het Romeinse Rijk. Het is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten en die je een goed beeld geeft van de grootsheid van de oude beschavingen.

Over

Corina, een avontuurlijke en reislustige vrouw, heeft al een aanzienlijk deel van de wereld verkend. Van de bruisende straten van Tokio tot de serene stranden van de Caraïben, haar passie voor nieuwe culturen en ervaringen kent geen grenzen. Elke reis verrijkt haar met onvergetelijke herinneringen en verhalen, die ze enthousiast deelt met iedereen die ze ontmoet.

Plaats een reactie